Cukr nám může škodit, to je pravda. Ale pouze v příliš velkém množství. Pokud se ale snažíte žít zdravě, je možné, že se řídíte některým mýtem, které okolo cukru panují. Mnoho lidí má pocit, že jenom proto, že nejsou na sladké, se jich problém, kterým je cukr, nemůže nikterak dotknout.
Okolo konzumace a příjmu cukru panují mnohé dohady a také některé mýty, které se mohou projevit v nesprávném nakládání s touto látkou.
Myslíte si, že pokud „nejste na sladké“, nehrozí vám riziko zvýšeného cukru v krvi?
Omyl. Dokonce i kdybyste nebyli schopni jíst sladké častěji než jednou za týden, i když si myslíte, že jíte jenom velmi málo sladkého, ani si nejspíš neuvědomujete, v čem všem se cukr schovává. Je upřímně velice snadné říct, že cukr je úplně ve všem vyjma vody nebo některého druhu zeleniny, a červeného masa. Cukr je v pečivu, v ovoci, v zelenině, v těstovinách i v rýži. Skutečně pojímáme více než šedesát procent denního příjmu kalorií v cukrech, ačkoli je doporučená dávka pouze deset procent.
– Cukry se skrývají
Málokdo si uvědomuje že cukr není jenom ve sladkostech. Najdete ho skutečně téměř ve všem. Na cukry nejbohatší jsou těstoviny, pečivo, ale také brambory. A taková pizza nebo těstoviny se sýrem, to je přímo cukrová bomba.
MYSLÍTE SI, ŽE STAČÍ NESLADIT KÁVU NEBO ČAJ?
Opět zcela mylná teze. Cukr není jenom bílá kostka nebo růžový prášek. Třtinový cukr je jenom velmi malá pomoc od cukrů. Je nutné si uvědomit, že zdravý životní styl obsahuje spoustu pokrmů, které jsou doslova cukrovými bombami, ačkoli si myslíme, že žijeme zdravě.
· Ovoce
· Zelenina
· Smoothie
· Müsli tyčinky
· Cereálie
· Jogurty
· Bílé pečivo
· Těstoviny
Tohle všechno jsou cukry, které nepočítáme jako sladkosti, ale naše tělo je přijímá. Důležité je si uvědomit, že nestačí jenom některé potraviny vyřadit ze svého jídelníčku, ale také nějaké nové zařadit. A to převážně čerstvou zeleninu a ovoce, ryby, luštěniny, ale také ořechy, mandle nebo kešu.